national seminarHUDolgozzunk együtt mindenki javára

Országos szeminárium az európai szociális partnerek digitalizációs keretmegállapodásáról

Budapest, 2021.10.27. – szakszervezeti tagok, munkáltatók és önkormányzati képviselők találkoztak, hogy megvitassák a digitalizáció munka világára gyakorolt ​​hatásait. Egyeztettek arról, hogyan lehet együtt dolgozni a kihívások kezelésén, keresni a lehetőségeket annak érdekében, hogy olyan stratégiákat találjanak, amelyekből a vállalatok és a munkavállalók egyaránt profitálhatnak. A találkozót az úgynevezett „európai szociális partnerek digitalizációs keretmegállapodása” köré szervezte a Vasas Szakszervezeti Szövetség, az európai társfinanszírozású WorkTransitionCEE projekt részeként.

A résztvevők által megvitatott keretmegállapodás leírja, hogyan kellene és tudnának a szociális partnerek együttműködni, közösen feltérképezni, tervezni, stratégiákat kidolgozni, majd a stratégiákból cselekvési terveket alkotni, hogy optimális megoldást találjanak a digitalizáció feldolgozóiparra és általában a világra gyakorolt hatására. Nem csak vállalati, hanem ágazati és országos szinten is.

Különböző ágazatok - fémipar, bányászat, vegyipar, kiskereskedelem -, valamint országos és nemzetközi szövetségek szakszervezetei, munkaadói szervezetek, valamint a budapesti önkormányzat társadalmi párbeszéddel megbízott képviselője vitatta meg a digitális átalakulás kihívásait, hogy megtudják, hogyan lehet ez egy igazságos átmenet mindenki javára.

A keretmegállapodás megbeszélésekor a résztvevők egyetértettek abban, hogy a bizalomépítés és a közös érdekek megtalálása az első lépés, ahonnan kiindulva meg lehet kezdeni azoknak a digitális képességek feltérképezését, amelyekre a vállalatoknak és a dolgozóknak már most szükségük van, és amelyek a jövőben lesz elengedhetetlenek. A szemináriumon már megkezdődött a lehetséges stratégiák kidolgozása, amelyek biztosítják a képzéseket és átképzéseket a munkavállalók számára, és amelyek választ adnak olyan kérdésekre, mint a „lekapcsolódás joga”.

A Vasas alelnökétől, Bábel Balázstól a résztvevők megtudták, a magyar vállalatok, szakszervezetek és az állam milyen módszereket, tevékenységeket alkalmaz már most, hogy megküzdjön a digitalizáció hatásaival az autóiparban. Ez lehetőséget adott arra, hogy ezeket összehasonlítsuk azokkal a koherens és részletes ajánlásokkal, amelyeket az ismertetett Keretmegállapodást tartalmaz. Kiss Nikoletta, a KASZ országos szervezője elmondta, hogyan készülnek fel a digitalizáció hatásaira. Mint az általa bemutatott tanulmány is bemutatta ezt, a kereskedelmi ágazat a második legjobban érintett szektor a témában. A nap végén Jochen Schroth, a német IG Metall nemzetközi osztályának vezetője mondta el részletese, hogyan működnek együtt a munkáltatókkal az ipari átalakulás során. Ez azért is volt rendkívül fontos információ a résztvevők számára, mert a német vállalatok hatalmas szerepet töltenek be a magyar gazdaságban.

A szeminárium célja az volt, hogy bevonja a résztvevők ötleteit, elképzeléseit a WorkTransitionCEE projektbe – melyet az Európai Unió társfinanszírozásával valósítanak meg a résztvevők – és amely hat szociális partner együttműködésén alapul: Concordia (Románia), NBS (Románia), MGYOSZ (Magyarország), Vasas (Magyarország), RUZ (Szlovákia), NKOS (Szlovákia). A projekt keretében részletesen tanulmányozzák a kockázatokat, kihívásokat és lehetőségeket, amelyeket az ún. negyedik ipari forradalom támaszt a munkaerőpiac irányába. A WorkTransitionCEE projekt célja, hogy megerősítse a román, magyar és szlovák szociális partnereket, így fontos szerepet tudjanak betölteni a munka új világába történő átmenet során és megerősítsék az európai szociális párbeszédet, így segítve a digitalizációról szóló európai keretmegállapodás megvalósítását.

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP