A Pintér Lajos Zoltán készítette bronz emlékművet Pintér Tamás polgármester és Kálló Gergely országgyűlési képviselő közösen leplezte le a Borovszky Ambrusról elnevezett téren március 18-án, pénteken Dunaújvárosban. Az emlékmű avatásán összegyűltek a Dunai Vasmű vezérigazgatójának tisztelői, a Borovszky család tagjai és az emlékmű létrejöttének támogatói, a Vasas Szakszervezeti Szövetség képviselői, hogy együtt emlékezzenek a legendás vezérigazgatóra, a Vasas szakszervezet volt elnökére. Az emlékműállítás támogatóit emléklappal és bronz plakettel köszöntötte az önkormányzat. 

Borovszky Ambrus (1912-1995) a pályája kezdetén a Ganz Hajógyár öntősegéde, majd  öntőmunkása és művezetője volt. 1948-tól a Nehézipari Központ Üzemgazdasági Főosztályának vezetője, és a Kohóipari Központ vezetője lett. Majd a dunapentelei, ill. a sztálinvárosi vasmű- és városépítés helyszíni vezetője (1950–1962), kohó- és gépipari miniszterhelyettes (1962. jan.–1964. febr.), a Dunai Vasmű vezérigazgatója (1964–1975). A Vasmunkások Szakszervezetének már a kezdetektől, 1931-től tagja, később üzemi bizalmija és végül a Vas-, Fém- és Villamosipari Dolgozók Szakszervezetének alelnöke majd elnöke lett. "Boró", ahogy a gyárban nevezték évtizedeken át meghatározó alakja volt a gyárnak és a városnak is. 

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP