A nemzetközi nőnap létrehozói szerint az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak. Ez a harc már nagyon rég óta folyik, és sajnos még mindig tart. Egy klasszikus után szabadon: az ég kék, a víz nedves, a nők pedig az egyenjogúságét küzdenek.

Nem, nem szocialista ünnep. Sokkal inkább kötődik a szakszervezetekhez, a munkavállaló nőkhöz, akik évszázadok óta harcolnak jogaikért. Mikor kezdődött? 1857-ben New Yorkban negyvenezer textil- és konfekcióipari munkásnő lépett sztrájkba béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésért. Aztán 1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot, február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva. 1910-ben Koppenhágában megtartott II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson a német Clara Zetkin javasolta, hogy évente rendezzenek világszerte nőnapot. A nemzetközi nőnapot először 1911. március 19-én ünnepelték meg Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban. A tüntetéseken - amelyeken sok férfi is részt vett - a nők választójogának megszerzése kapott hangsúlyt. 1917. március 8-án (a juliánus naptár szerint február 23-án, azaz: február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a. Magyarországon 1914-ben ünnepelték meg először a nőnapot. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés.

A nőnap tiszteletére, ma reggel megemlékeztünk egyik elődünkről, Koltói Annáról (1891-1944). Ennek keretében koszorút helyeztünk el Budapesten, a róla elnevezett téren. Koltó Anna szülei korai elvesztését követően, már 12 évesen munkába állt. Csepelen lépett be a Vasas szakszervezetbe, 17 évesen már szakszervezeti megbízottnak választották. A szakszervezeti tevékenysége során sokat dolgozott a dolgozók munkakörülményeinek javításáért és kiállt a munkásnők mellett. A német katonai megszállást követően szervezte a szakszervezeti tagok megmentését, biztonságba helyezését. 1944. október 17-én a józsefvárosi lakása előtt agyonlőtték a nyilasok. Tisztelgünk emléke előtt!

Boldog Nőnapot kíván a Vasas Szakszervezeti Szövetség!

 

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP