A fiatalok foglalkoztatását ösztönző adókedvezmények közül a lejelentősebbek: az szja-kedvezmény, a szakképzési hozzájárulás-, szocho- és járulékkedvezmények, valamint a tao-kedvezmények.

• A 25 év alatti fiataloknak 2022-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a bérjövedelmük, illetve további nem önálló tevékenységből származó, valamint egyes önálló tevékenységből származó jövedelmeik után.
  • Csak a jogszabályban meghatározott jogcímeken szerzett jövedelmek kapcsán érvényesíthető és kizárólag meghatározott, – a jogosultsági hónapok számának és a KSH által hivatalosan közzétett, teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresetének szorzataként számított- értékhatáriglehet igénybe venni az adóalapkedvezményt. A módosítás következményeképpen az iskolaszövetkezet tagjaként végzett munka 2022-től az eddigi járulék- és szocho-mentesség mellett szja-mentessé is válik. A módosítás következményeképpen az iskolaszövetkezet tagjaként végzett munka 2022-től az eddigi járulék- és szocho-mentesség mellett szja-mentessé is válik.
  • Szakképzési munkaszerződés lépett a korábbi tanulószerződés helyébe, 2020. január 1-jétől. A szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatottak biztosítottnak minősülnek. Így a részükre ténylegesen kifizetett pénzbeli juttatás járulékalapot képező jövedelem. Tekintettel arra, hogy az ilyen típusú szerződéssel foglalkoztatottak jellemzően 25 év alattiak, így az előzőekben már említett 25 év alattiak adókedvezménye rájuk is vonatkozni fog a munkabérük tekintetében. 2021. július 1-től lépett hatályba az a szakho-t érintő változás, melynek értelmében nemcsak a teljes, hanem a részleges szocho-kedvezmények is figyelembe vehetők a szakho-ban. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a kifizető pl. a munkaerőpiacra lépő fiatal után jogosult a szocho-kedvezményre, akkor ezentúl már nem csak foglalkoztatás első évében érvényesíthet párhuzamosan szakho-kedvezményt is, hanem a foglalkoztatás harmadik évében is, amikor már csak részkedvezményre jogosult.
  • A foglalkoztatáshoz kapcsolódó adókon túlmenően a társasági adó törvény is lehetőséget biztosít az adózás előtti eredmény csökkentésére a szakképzési munkaszerződés keretében duális képzőhelyen folytatott szakirányú oktatásban részt vevő tanulók kapcsán. A kedvezmény mértéke képzésben részt vevő személyenként minden megkezdett hónap után havonta az adóév első napján érvényes minimálbér 24 százaléka. Csökkenthető továbbá a TAO alapja a korábban szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatott személy szakmai vizsga megszerzését követő tovább foglalkoztatása esetén, de legfeljebb 12 hónapon át.
  • júniusától a Vállalkozások munkaerő támogatása című program támogatási feltételei szerint a munkaadók benyújtott kérelem alapján, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, ha 25 év alatti vagy legalább 1 hónapja nyilvántartott álláskeresőt foglalkoztatnak munkaviszony keretében. A kérelmet az állami foglalkoztatási szervnél kell benyújtani. A támogatás folyósítási időtartama 6 hónap lehet. A támogatás mértéke a munkáltató terhelő bérköltség 50 százaléka, vagy legfeljebb 100 ezer forint havonta, teljes munkaidős foglakoztatás esetében.

forrás: ado.hu