A tavaly májusi adatokhoz képest 8,2 százalékkal nőttek idén a keresetek, így a teljes munkaidőben alkalmazott dolgozók átlagkeresete bruttó 431.000 forint, kedvezmények nélkül pedig 287.000 forint a nettó összeg a Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint. A prémium, jutalom, egyhavi külön juttatások nélkül számolt rendszeres bruttó átlagkereset 402.900 forintra becsülhető, ami 7,8 százalékkal magasabb, az egy évvel korábbinál. A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 295.800 forintot ért el, így szintén 7,8 százalékkal emelkedett. 2021 első öt hónapjában a bruttó átlagkereset 426.600 forint, a nettó pedig 283.700 forint volt. Ez 9,4 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Bár az emelkedés önmagában pozitívnak tűnik, a keresetek a korábbi hónapokhoz képest alacsonyabb ütemben nőttek májusban hazánkban, ugyanis jellemzően 9-10 százalék körül szokott lenni az emelkedés. Ennek oka, hogy a versenyszektorban csupán 6,7 százalékos volt a növekedés, aminek nagy részét ráadásul elvette az EU-ban jelenleg legmagasabb 5 százalék feletti hazai infláció. Összességében csupán 1,5 százalékos volt tehát a reálbér-emelkedés, ami eléggé elkeserítő.

forrás: telex.hu

 

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP