A munkáltatás törvény által szavatolt kötelező elemei közé tartozik a munkaköri leírás, amely gyakorlatilag a munkaszerződés elengedhetetlen melléklete. A munkaköri leírás hivatott meghatározni és biztosítani, hogy az adott munkakörben melyek az elvégzendő feladatok, a felelősségi és hatáskörök, a szükséges végzettségek, képességek és kompetenciák, valamint a teljesítményelvárások.

Az eredeti cél azonban, - amely szerint a munkavállalónak ebből kell megismernie a munkakörét és az elvégzendő feladatait - már régen elvesztette relevanciáját. Ráadásul szinte minden munkaköri leírásban a felsorolások utolsó pontjaként ott szerepel a bűvös mondat: "minden egyéb a munkakör betöltéséhez kapcsolódó eseti vagy rendszeres feladat, amellyel a közvetlen felettese megbízza". A mai felgyorsult és igen nagyfokú rugalmasságot, alkalmazkodási képességet követelő világunkban, olyan gyorsan változnak a konkrét feladatok, követelmények és körülmények (akár egyik hónapról a másikra), hogy az újabb és újabb munkaköri és pozíció leírás az aktuális helyzethez való igazítása szinte lehetetlen feladat elé állítja a munkáltatót. Jelenlegi formájában tehát, a munkaköri leírás, a törvényességi kötelezettségből adódó, sokszor duplikációt okozó, adminisztrációs teher.

Ha a munkaköri leírást - illetve annak tartalmi elemeit - teljes mértékben elhagyni nem is, de ésszerűsíteni nagyon is lehet. A munkaköri leírások azon tartalmi elemeit, amelyek más belső szabályozásokban már lefektetésre kerültek  teljesen felesleges a munkaköri leírásokban is megjeleníteni. Azon elemeket pedig, amelyek alapvetően fontosak, mint a munkakör célja, besorolási szintje és szorosan kapcsolódnak a munkáltató és a munkavállaló között megállapodáshoz (a bérhez, a munkatartamhoz, a munkaidőhöz vagy a munkavégzés helyéhez) egyszerűen a munkaszerződés részévé kellene tenni. Így a munkaszerződés bár kissé komplexebbé, de mégis kompaktabbá válna. - olvasható a hrportal.hu cikkében.

 

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP