A munkaadóknak  jogszabályi kötelezettsége biztosítani és fenntartani az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörnyezetet, de ezt csak jogszerű korlátok között tehetik. Tehát, mivel Magyarországon nem kötelező a Covid elleni vakcina, így a munkáltató sem kötelezheti munkavállalóját az oltásra. A vakcina beadatása azért sem lehet egy mindenkire előírt kötelezettség, hiszen lehetnek olyan dolgozók is, akik személyes helyzetükből fakadóan nem kaphatják meg az oltást (pl.: várandós nők, valamely összetevőre allergiások). Az oltás kötelezővé tételének az is akadálya, hogy az jelen pillanatban még korlátozottan áll rendelkezésre, és éppen a munkavállalók legnagyobb hányadát kitevő korosztály majd csak egy későbbi időpontban fog hozzájutni ahhoz. Új munkaviszony létesítését nem lehet a munkavállaló védettségétől függővé tenni, emiatt az állásinterjún sem lehet erre irányuló kérdést feltenni. 

Tehát a munkáltatóknak továbbra is elsődlegesen olyan megoldásokat kell találniuk az egészséges és biztonságos munkakörnyezet fenntartása érdekében, amelyek a legkisebb kockázattal, és a legkevesebb személyes adatkezeléssel járnak. Ahol ez lehetséges, érdemes otthoni munkavégzést elrendelni, rotációs sémákat bevezetni az irodai jelenlétre, illetve fizikai izolációs megoldásokat alkalmazni, és fokozottan fertőtleníteni azokon a munkahelyeken, ahol a személyes jelenlét nélkülözhetetlen.

forrás: szakszervezetek.hu

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP