Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén megszavazta a munkahelyi egyenlőtlenségekkel és a dolgozói szegénységgel kapcsolatos parlamenti jelentést - olvasható a napi.hu cikkében.

Az Eurostat meghatározása szerint akkor beszélünk dolgozói szegénységről, ha a munkavállaló fél évnyi munkájáért kapott összjövedelme a szociális juttatásokkal együtt nem éri el a háztartásokra számított éves nemzeti mediánjövedelem 60 százalékát. Az Eurostat adatai szerint 2018-ban az európai munkavállalók 9,4 százalékát, Magyarországon 8,4 százalékát fenyegette szegénység. Az Európai Parlament közleményében kitér arra, hogy a képviselők az irányelv elfogadását fontos lépésnek tekintik ahhoz, hogy Európában mindenki megélhessen a munkájából. Fontosnak vélik továbbá, hogy az irányelv előírja azt, hogy a tagállamoknak a minimálbért mindig a szegénységi küszöb fölött kell meghatároznia. A munka és a magánélet közötti egyensúlyról szóló irányelv átültetése és végrehajtása szintén kulcsfontosságú a szegénység és egyenlőtlenség elleni küzdelemben. Mivel a nőket a férfiaknál nagyobb valószínűséggel sújtja a szegénység és társadalmi kirekesztettség, ezért a nemek közötti bérszakadék felszámolása, valamint a megfizethető és jó minőségű gyermekgondozás fontos szerepet játszik a szegénység elleni küzdelemben.

Az EU a világ egyik leggazdagabb régiója, mégis 95 millió európait fenyeget szegénység. A béreknek tisztességes megélhetést kell biztosítaniuk, mert nem megengedhető az, hogy a gazdasági érdekek felülírják a szociális védelmet - hangsúlyozta Özlem Demirel (The Left, Németország) jelentéstevő.

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP