Jövőre megszűnhet az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) egy kormánypárti törvényjavaslat kapcsán, amelyet a parlament igazságügyi bizottsága nyújtott be kedden. E szerint a hatóság 2021. január 1-jén beolvad az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalába, általános jogutódja az ombudsman lesz. Az EBH megszüntetését azzal magyarázzák, hogy az egyenlő bánásmódhoz való jog az alaptörvényből ered, az alapjogokat pedig az ombudsman védi, ezért indokolt az alapvető jogok biztosának hivatalába olvasztani.

Ez a javaslat minden szempontból érthetetlen és efogadhatatlan. A hatóság 15 éves működése során a szakszervezetek számtalanszor fordultak vélemény vagy állásfoglalás kéréssel, különféle munkavállalóinkat érintő az egyenlő bánámódot sértő ügyekkel hozzájuk. És természetesen, minden esetben segítettek, felléptek a hátrányos megkülönböztetéssel szemben. Értetlenül állunk hát most a javaslat előtt: mi a probléma? miért kell megszüntetni az EBH önállóságát? Meggyőződésünk, hogy az intézmény önálló működésének a megszűnése, az ügy leépülését is okozza majd. Ezért minden eszközzel és minden fórumonTILTAKOZUNK!