Ahogy arról korábban már beszámoltunk a Dunaferr menedzsmentje a nehézségekre hivatkozva nem tudja tartani a bérmegállapodásban rögzítetteket a „szabadságos bér” vonatkozásában. Erről folytatott egyeztetést a szakszervezetekkel, akik cserébe kompenzációt kértek, amit a munkáltató elutasított.

A Dunaferrben a munkavállalók minden évben június 10.-ig kapják meg az úgynevezett „szabadságos bért”, ami a kollektív szerződésben is rögzített juttatás, egyhavi bérnek megfelelő összegű lehet. A gyár vezetése az acélipari válságra hivatkozva az idén már a bérmegállapodásnál halasztást kért, július 10.-i kifizetésre. Erről meg is állapodtak a felek, de kiderült, hogy a munkáltató nem tudja teljesíteni ezt. Az új ajánlatukat, ami 3 havi részletben történő kifizetésről szólt, a szakszervezet nem fogadta el, kompenzációt kért (egyszeri 20.000,-FT/fő kifizetését). Ezt követően az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője, Evgeny Tankhilevich június 17-én levélben értesítette a dolgozókat arról, hogy bár a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség nem fogadta el a cégvezetés által szabott feltételeket, a gyár mégis ragaszkodik hozzá, hogy három részletben, júliusi 10-én (bruttó 200 ezer forintig), augusztus 10-én (bruttó 200 és 380 ezer forint között) és augusztus 31-én (a fennmaradó összeget) fizessen. Az indok: az évek óta tartó acélipari válság, amihez hozzájött még a koronavírus-válság. A leveléből az is kiderült, hogy mindennek ellenére fenn tudták tartani a folyamatos termelést, nem volt leállás, dolgoztak az emberek.

Győri Gábor a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint, a Vasast nem értesítette hivatalosan a menedzsment arról, hogy a beleegyezésük nélkül meghozták a döntést. Erről csak a dolgozóknak írt levélből értesültek. Márpedig ha a a cégvezetés a szakszervezet hozzájárulása nélkül módosítja a kollektív szerződést, az nem szabályos. Hozzátette, nem ez az első eset, hogy ha bajban van a cég, semmi más lehetőséget nem lát a menedzsment, mint hogy a dolgozók hozzanak valamilyen áldozatot. A dolgozóknak és a szakszervezetnek is elegük van abból, hogy bármilyen gazdasági probléma adódott az utóbbi tíz évben, a munkáltató csak egy lehetőséget látott, azt hogy a dolgozók mondjanak le valamiről, vagy halasszák el kollektív szerződésben is rögzített járandóságuk kifizetését. A szakszervezet borítékolta, ha a munkáltató valóban nem tartja be a kollektív szerződést, minden törvényes eszközt meg fognak ragadni a dolgozói jogok megvédésére - olvasható a 24.hu cikkében.

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP