Hétfőn, április 20-án ismét ülésezett a VKF. A tárgyalt napirend: "A KORMÁNYZAT KORONAVÍRUS JÁRVÁNYRA REAGÁLÓ GAZDASÁGI INTÉZKEDÉSEI, JAVASLATAI". Ennek keretében a foglalkoztatásról (munkanélküliségről) szóló tájékoztatás technikai okok miatt elmaradt, mivel a heti tájékoztató nem került kiküldésre. 

Palkovics László miniszter úr felvezetésében kitért az akcióterv változásaira, melyek a Közlönyben a következő napokban fognak megjelenni. A módosítások sajnos többnyire a munkáltatók eddig megfogalmazott igényeit elégítik ki és kevésbé a munkavállalókét. A változások többek között a következők lesznek:

- a 15%-50% munkidő kiesési kritérium felső határa 75%- ra módosul;

- az elbocsájtási stop nem a statisztikai létszámra vonatkozik hanem a támogatotti létszámra; 

- a bértámogatás számítási alapja nem a távolléti díj, hanem a kérelem benyújtásának napján számított alapbér; 

- a bértámogatás igénybevétele kiterjed a munkaerőt kölcsönző cégekre is, illetve azokra a vállalkozásokra akik a korábbi munkahelyvédelmi akciótervek alapján igényeltek és elnyertek hazai forrásból támogatást. 

Nagy vita alakult ki a támogatott munkavállalók egyéni fejlesztése (képzése) és nemzetgazdasági érdek, mint feltétel megtartása körül. Az első feltételnél a munkáltatók törlést javasoltak, a munkavállalók pedig a feltétel megtartását, a kormány nem változtatott, tehát marad feltétel azzal, hogy az egyéni fejlesztést a támogatás elnyerését követő két éven belül kell megszervezni. A nemzetgazdasági érdek mint feltétel esetében elhangzott, hogy minden támogatásra szoruló vállalkozás beleértendő, nem is veszik az ellenőrzését szigorúan, viszont akkor nem teljesen világos, hogy miért kell? A legélesebb ellentét a 24 hónapos munkaidőkeret egyoldalú elrendelése körül volt. A munkavállalói álláspont egységes volt a visszavonást illetően. A szakszervezetek változatlanul a rendelet újragondolását követelték. A kormány oldal viszont ezt elutasította. 

 

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP