Luca Visentini az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkára levelet írt Orbán Viktornak Magyarország miniszterelnökének és Áder János köztársasági elnöknek. A levélben a Szövetség elnöke aggodalmát fejezi ki a Covid-19 terjedése okozta gazdasági következmények enyhítésére Magyarországon elfogadott intézkedésekkel kapcsolatban. Felhívja a figyelmet arra, hogy a koronavírus járvány rendkívüli kihívásokkal jár, a fékek és egyensúlyok rendszerét, a demokratikus normákat azonban minden körülmények között fenn kell tartani.

Az ETUC felszólítja a Kormányt, hogy tárgyaljon a szociális partnerekkel az intézkedések kiegyensúlyozott végrehajtása érdekében és erősítse meg a korábbi állami intézkedéseket, további lépéseket téve a munkavállalók támogatására állami támogatási rendszerek elfogadásával, intézkedésekkel a munkavállalók egészségének és biztonságának támogatására, különös tekintettel azokra az ágazatokra akik keményen dolgoznak a járvány leküzdésében, mint az egészségügyi dolgozók, vagy akik a válság idején folyamatosan biztosítják az alapvető szolgáltatásokat, mint a közlekedési, szállítási, az élelmiszeripari és kereskedelmi munkavállalók, valamint garantálja, hogy a munkajog biztosítja a munkavállalók és munkáltatók közötti erőegyensúlyt, különös tekintettel a kollektív érdekvédelemre.

A levél magyar és angol nyelven ITT olvasható.