Október 7. a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) által kezdeményezett Tisztes Munka Világnapja. Az idén az ETUC (Európai Szakszervezeti Szövetség) közleményt adott ki a gondozás témájában. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) is csatlakozott az európai globális akcióhoz, amely idén a szektorban uralkodó tarthatatlan állapotokra hívja fel a figyelmet.

A dolgozó emberek számára fontos tudni, hogy gyermekeik és az idős hozzátartozóik megfelelő gondozásban részesülnek. Az ápolás területén dolgozók szerepe ezért létfontosságú. Ők teszik lehetővé a kisgyermekes szülők és idős hozzátartozókkal rendelkezők számára, hogy dolgozni tudjanak megélhetésükért.

„Azok, akiknek gyermekeik vagy az idős szülők számára gondozására van szükségük, ez gyakran drága, míg azok, akik az ápolási munkát végzik, alulfizetettek ”- mondta Esther Lynch az ETUC főtitkárhelyettese.
„A gondozáshoz jobb hozzáférést kell biztosítani azért, hogy számos női munkavállalónak javuljanak az esélyei arra, hogy maradni tudjanak a munkahelyükön, de ennek nem lenne szabad a gondozásban dolgozók kárára történnie. Javítanunk kell az ellátáshoz való hozzáférésen Európa-szerte, és ezzel egyidejűleg javítani kell az ápolásban dolgozók munkájának minőségén is”.

"Az állami, a megfizethetőbb és a minőségi gondozási szolgáltatások biztosítását célzó politikáknak foglalkozniuk kell az alacsony fizetésekkel és az ápolási dolgozók rossz munkafeltételeivel is." 

Kordás László a MaSZSZ elnöke szerint a családtagjukat otthon ápoló nők tömegesen maradnak ki a munkaerőpiacról, tehát közvetlen gazdasági haszna lenne, ha az állam többet fektetne be a szociális területbe, ezért a MASZSZ érdemi szociális párbeszédre hívja az illetékes döntéshozókat, hogy végre felelős, tisztességes megoldások szülessenek.

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin_logo.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP